Бережіть чотирилапих: сезон кліщів розпочався

Ще не встигла календарна зима відійти, а небезпечні павукоподібні кліщі та інші шкідники пішли в повномасштабну атаку.

Тепла погода, упродовж зимових місяців посприяла тому, що паразити успішно перебули цей період і розпочали свою активність значно раніше, аніж у попередні роки. У першу чергу це позначилося не стільки на людях, скільки на домашніх собаках. Лікар Виноградівської районної держлікарніветмедицини Михайло Шпак повідомляє про велику кількість звернень саме через справжнє нашестя кліщів, від яких страждають домашні тварини, а особливо собаки. Господарі виводять їх на прогулянку чи то в парк, чи на міський газон, і саме там чотирилапих підстерігає кліщ. І це треба врахувати, що до ветлікаря потрапляють собаки, з серйозними наслідками, буває, що життя домашнього друга вже неможливо врятувати.

Перша порада від ветлікаря – ретельно оглянути собаку після прогулянки. Як виглядає кліщ? У паразита 8 зазубрених ніжок, коричневе з чорним овальне тільце в твердому хітиновому панцирі нагадує зернятко, сягає 4 мм в діаметрі. Коли кліщ смокче кров, тіло світлішає, набуває сірого кольору, збільшується в розмірах. Кліщшвидкознаходитьвразливіділянкишкіри, де у собакинемаєгустоїшерсті (на животі, за вухами, в складках), впивається та смокче кров, якщо вчасно не видалити паразита.

Що робити, якщо кліщ потрапляє під шкіру? У разі укусу лісового кліща необхідновитягти паразита з тіла, продезінфікувати ранкувстановити, чи не є кліщ носієм інфекції, ввести антидот відповідно до захворювання. Все це слід зробити звернувшись до лікаря.

Велика кліщів знаходиться у лісах, повідомляє провідний інженер з охорони та захисту лісу ДП «Виноградівське лісове господарство» Олександр Леньо. І хвойні, і листяні дерева є звичним місцем зимівлі кліщів, багато їх в опалому листі. Звідти вони потрапляють у взуття і одежу людей. Видаляти кліща слід обережно, щоб не розірвати його й не залишити під шкірою рештки паразити. У будь- якому випадку варто звернутися до лікаря.

Джерело

Схожі новини

Залишити коментар